Výlet do Javořích hor

 

Naším druhým letošním výletem bylo putování po Javořích horách v sobotu 10.října. Ještě před plánovaným odjezdem v 10 hodin z Padolí dorazila řada omluvenek a tak bylo jasné, že se výletu zúčastní pouze tvrdé jádro našeho spolku :-). V klidu a v pohodě auty dojíždíme na parkoviště v Janovičkách, odkud vycházíme ze stálého stoupání téměř k Bobřímu vrchu. Od tohoto místa opět mírně klesáme do rožmitálského lomu. Cestou se kocháme okolní zabarvenou přírodou a čas od času absolvujeme občerstvovací zastávku.

V rožmitálském lomu se v nás probouzí geologická horečka a propadáme hledání pokladů.

Po důkladném průzkumu terénu, svačině a po zahřátí v běžeckých závodech pokračujeme do Šonova na ovčí farmu. Cestou procházíme i přes pastviny ovcí. Tentokrát měly ty zbečnické ovce navrch před těmi šonovskými. Příště ale takové štěstí mít nemusíme a tak to raději už pokoušet nebudeme.

 

Na ovčí farmě u Menšíků nakoupíme sýry, jogurty a jiné dobroty a vyrážíme na zpáteční cestu. Opět vystoupáme na hřeben Javořích hor a jdeme po hraniční čáře do Janoviček. Cestou se zastavujeme u polských hasičů, kteří likvidují menší požár. Ihned dostáváme instruktáž od našich mladých hasičů, popisující práci jejich starších kolegů :-). Zanedlouho se zastavujeme u Třípanského kamene, což je unikátní historická památka z roku 1732. Označuje místo, kde se sbíhaly hranice tří historických územních celků – Dolního Slezska, Kladska a Broumovska.  

Před námi však již zbývá pouze poslední úsek cesty s klesáním do Janoviček. Za povšimnutí určitě stálo torzo kostela, kde v sutinách ještě bylo možné rozeznat ozdobné kamenné prvky.

Na konci našeho přibližně 12ti kilometrového výletu nastupujeme v Janovičkách do aut a odjíždíme na pořádné jídlo do nedaleké meziměstské Walzlovky, kde jsme zakončili pohodový den.

 

Za Zbečník náš domov

Michal Lembej

 

Fotografie

 

 

 

 

V roce 2021 nás podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2020 nás podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf

 

V roce 2019 nás podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf, Wimex

 

V roce 2018 nás podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

Více zde: https://www.zbecnik.com/

Albi, Město Hronov

 

V roce 2017 nás podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

Více zde: https://www.zbecnik.com/

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

 

 

V roce 2016 nás podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič

 

V roce 2015 nás podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Kadeřnictví Marcela Pavlíčková, Petr Čuhanič

 

V roce 2014 nás podpořili:

Město Hronov, Erika copy, Umlauf, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič, Kateřina Smutná

 

V roce 2013 nás podpořili:

Město Hronov, Fond T-Mobile, Bezedos, CES-EKO, Trees s.r.o., Proto.cz, s.r.o., Martin Dankanič, David Matyska, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič

 

V roce 2012 nás podpořili:

Město Hronov, Rivet Factory Česká republika s.r.o., Kateřina Smutná, Petr Čuhanič

 

Děkujeme za podporu.